20110519

My relationship with food


Aku reti masak, menjahit, menyapu. Banyak aku belajar bila duduk dekat Rawang ni. Belajar jaga baby, jadi baby pun ye. Jadi baby bila malam-malam nak kena peluk mama. Okay, didn't mean to be so overreacting. Soooooooo, what do you guys think of having cucur(s) as your lunch meal?

Cucur udang. Itu adalah menu masakan dari saya. Sedikit pertolongan daripada anak buah saya, Dina. Nak buat cucur udang bukan senang tau. Bukan senang nak jadi cucur macam saya.

Mula-mula, pastikan anda beli cucur Adabi. Sebab apa? Sebab cucur adabi ni adalah satu-satunya iklan yang femes dengan adik balik nak cucur.... ya dda yadda.



Kedua, pastikan tanda harga tu betul. RM2.40000. Baru betul, kalau RM 2.40 jangan beli. Mahal sangat tu. Okay? Kita beli yang murah-murah je. Kalau dah berumah tangga seperti awak, ye awak, sepatutnya beli pelbagai rasa. Jangan satu rasa, udang. Tak best. Sebab kalau ad banyak bini, bini nombor 1 nak rasa cucur pisang, beli lah yang perisa pisang, kalau bini nombor 2 nak cucur badak, beli lah yang ada seperti badak.

Yang pasti, kena jujur ye. Okay, selepas itu sediakan bekas yang putih berseri. Jangan ada calar sana sini. Kena bersih, putih nanti kena kumbang on the way na masuk dalam bekas, kita boleh nampak dengan sepantasnya dan terus meniup kumbang itu agar tidak masuk ke dalam bekas.

Dan akhir sekali, nak goreng dah. Pakai minyak apa? Sudah pasti bukan minyak kereta ye. Minyak kelapa sawit. Minyak jagung, itu kalau nak makanan warna kuning bila digoreng. Tapi, tak kisah lah suak hati kalian.


Saya sampai sanggup tak makan bila dapat tahu yang saya dah berjaya goreng cucur.

.................................................... ( take a sneak peak )..............................................



Ini lah dia selepas 30 minit bertunggang langgang dekat dapur. Siapa nak jadikan saya calon isteri, sila PM saya. Jangan lupa okay. Ni apa kau tanya? Ini lah cucur udang! Tanya lagi, awak ni. Kecil tau hati saya. Kenapa jadi macam ni? Ini lah kalau tak faham makna, "tunggu sampai cucur tu keras baru angkat".

No comments: